Skip to main content

Nu het einde van de lange corona-periode in zicht is, we veel thuis zijn geweest allemaal, zul jij je huis en tuin wel op orde hebben,

of toch niet 😏? Geen paniek! Ik ga je helpen! 

Hieronder vind je 5 stappen om je op weg te helpen:

STAP 1: Bepaal welke plek je wilt aanpakken

Het is misschien moeilijk voor je om één plek aan te geven, maar het is belangrijk dat je de plek beperkt. Kies 1 kast, 1 lade of schap. Wanneer je een kamer aan wilt pakken, kies eerst een hoek of een deel van de kamer. Maak de plek niet te groot en ben blij met iedere kleine stap. Zo kom je ook tot het gewenste (grotere) resultaat.

STAP 2: Sorteren van de spullen op de gekozen plek

Haal alle spullen 1 voor 1 uit de plek. Sorteer de spullen soortgelijke categorieën/groepen:: bekers bij bekers, sokken bij sokken etc. Je kunt dit zelfs nog op kleur doen als je dat mooi vindt. Bedenk na het sorteren welke groepen er op deze plek (in deze kast, lade, schap of kamer) thuis horen. Vraag je af: waar horen de andere groepen dan?

STAP 3: Bewaren, elders opbergen of wegdoen

Alle spullen liggen gesorteerd, je weet zelfs al welke spullen wel en niet thuishoren op de plek die je aan het opruimen bent. Je bent echt al een heel eind op weg 😊! 

Nu ga je per groep (die thuishoort op deze plek) de spullen oppakken en je afvragen of je dit wilt bewaren?

Maak 3 stapels:

-bewaren (op deze plek)

-wegdoen (weggooien)

-weggeven (bijv. kringloop)

Moeilijk kiezen? Vraag je bij elk voorwerp af of je het recent nog gebruikt hebt. Of je er blij van wordt of niet. En tenslotte: is dit voorwerp écht zo belangrijk voor je? Is je antwoord op één van de vragen “nee”, dan weet je dat het voorwerp weg kan!

STAP 4: Organiseren, structureren en een vaste plek geven

Je hebt nu alle spullen die je op deze plek wilt hebben bij elkaar liggen. Gesorteerd naar groep en eventueel op kleur. Nu ga je alles een vaste plek geven. Bedenk dat het handig is om spullen die je veel en vaak gebruikt, vooraan en op ooghoogte in een kast of lade te leggen. Spullen die je minder vaak gebruikt mogen wat hoger of lager liggen. Maak de kast, schap of lade voor 75-80% vol. Een té volle plek oogt rommelig en werkt niet handig. Bovendien moet je ook nog wat plek hebben voor als je straks nog een gelijksoortig voorwerp vindt in huis. En dan kan dat voorwerp er zo bijgezet/gelegd worden 😀. Wanneer je de kast, lade of schap met alleen de gesorteerde spullen niet voldoende structuur kunt geven, je spullen liggen nog te los of te vlak bij elkaar, maak dan gebruik van opbergers, mandjes en labels. Je kunt bijvoorbeeld alle sokken verdelen in donker en lichte sokken en in twee aparte mandjes in de kast zetten. Of kleine verdeelbakjes in een lade zetten zodat van bovenaf alle gelijksoortige spullen overzichtelijk in één bakje zitten. Of labels op de schappen plakken die aangeven wat op die plek ligt.

STAP 5: De overgebleven spullen die elders thuishoren een plek geven

Je bent bijna klaar, nog even doorzetten 💪 … Als het goed is heb je nu alleen nog een stapel met spullen die je niet hebt willen wegdoen maar die niet thuishoren op de plek die je aan het opruimen bent. Wanneer dat niet zo is, probeer vanaf stap 1 de spullen weer opnieuw te sorteren en in te delen. Met de spullen die je over hebt, deze horen dus elders in het huis thuis, ga je naar de plekken waar jij denkt dat ze thuis horen. Daar geef je ze een plekje. Is het daar ook vol? Geen paniek, deze plek komt vanzelf een keertje aan de beurt om opgeruimd te worden en dan krijgt dit voorwerp zijn nieuwe vaste plek!

 

Bekijk je resultaat! Geeft het je geen goed gevoel?! Je mag trots zijn op jezelf😁👍

Heb je toch niet het gewenste resultaat bereikt en wil je mijn hulp inschakelen:

www.deorganiseercoach.nl/contact   

Ik help je graag😊, lieve groet, Saskia